Membrii Observatorului Vulcanic din Hawaii susţin că rezervorul de magmă din interiorul vulcanului a început să se umfle, însă aceştia nu se aşteaptă la o activitatea cu o amploare asemănătoare cu cea din 1974. Conform Science Alert, erupţia din acel moment a fost atât de mare încât după răcirea lavei a fost creat un peisaj cu totul nou pe o parte a vulcanului Kīlauea, astfel zonei i-a fost conferit numele de Mauna Ulu sau ”muntele ce creşte”.
Doar în anul 1969 lava a erupt în 12 zone diferite ale zonei, iar o mare parte din acest fonemon a fost suprins în imagini pentru posteritate. United States Geological Survey (USGS) a reamintit recent lumii de erupţia Mauna Ulu prin intermediul unei imagini uimitoare şi extrem de rară.
În general, lava explodează în toate direcţiile, însă modul în care a fost creată bila de lavă din acel an a reprezentat un moment unic atât pentru fotografi, cât şi pentru oamenii de ştiinţă. Conform specialiştilor, fântâna de lavă s-a întins pe o suprafaţă de aproximativ 75 de metri. Însă există fântâni de lavă mult mai mari, conform geologilor această explozie se poate întinde chiar pe 500 de metri. Acest fenomen are loc atunci când lava iese dintr-un orificiu izolat sau o fisură din vulcan. Pe 25 iunie, o altă fântână de lavă de 220 de metri a apărut în acelaşi vulcan. O altă erupţie, mai mică, a avut loc 25 august, însă specialiştii susţin că astfel de activităţi au loc periodic în regiunea Mauna Ulu.
Însă una dintre cele mai spectaculoase erupţii ale vulcanului Kīlauea a avut loc pe 5 august, acelaşi an, când s-au format ”cascade de lavă” de peste 100 de metri.
Sursa: USGS
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: